Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
211.61 KB
2021-06-17 13:07:20
 Fejezetek Bagola történetéből 07.png
 

image/png
Nyilvános Nyilvános
392
1003
Megjelenés: 2021. június 18.

Ingyen iratkozhat a könyvtárba,
ha ezzel a szórólappal jelentkezik.
Hetedszer viszünk a könyvtárból Bagolára szánt olvasnivalót. Reméljük,
kedve támad benézni hozzánk.
HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 10-től 18 óráig szeretettel várjuk a Kálvin tér 5-be.

Fejezetek Bagola történetéből
7. rész: Komoly bűntény Bagolán 1933-ban

Vakmerő betörők kirabolták a bagolai községi
pénztárt és ellopták a bíró fegyvereit

Vakmerő betörés történt szombatra virradóra Bagola községben, ahol az éjszaka folyamán ismeretlen tettesek betörtek Kercsmarics József községi bíró házába és onnan a községi pénztár tartalmát, több mint 3000 pengőt és két vadászfegyvert elvittek.
Kercsmarics bíró háza a község közepén áll. A betörők, akik, úgy látszik, tisztában voltak a helyzettel, az utcára nyíló ablakot kiemelték a keretéből, szétfeszítették a vasrácsot és így hatoltak be a szobába, ahol a 6 mázsás községi vasláda állott. Ettől a szobától a konyha választja el a bíróék hálószobáját, és így történt, hogy a házbeliek közül senki sem ébredt fel a zajra. A tettesek vésővel feszítették fel a vasládát, amelyből az utolsó fillérig elvitték a pénzt. Mind adópénz volt, amit szombaton reggel kellett volna a bírónak beszállítania a somogyszentmiklósi (ma Miklósfa) körjegyzőségre. A tettesek még a bíró vadászfegyverét és a községi vadászfegyvert is elvitték.
A betörést reggel fél 7 óra tájban fedezték fel, és Kardos István kisbíró azonnal Somogyszentmiklósra sietett, ahol a csendőrségnek és Csányi János főjegyzőnek jelentette az esetet. Csányi főjegyző magához vette a pénztárnaplót, hogy meg tudják állapítani pontosan az elvitt összeget. A nyomozás azóta is folyik.

A cikk az Új-Somogy című lapban jelent meg 1933. április 20-án.

Előző részek: www.bagola.nagykar.hu
Az Ön könyvtárosának telefonszáma: +36 20 929 4240

Insert failed. Could not insert session data.