Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
381.29 KB
2021-04-28 09:27:12
 Fejezetek Bagola történetéből 02.png
 

image/png
Nyilvános Nyilvános
424
903
Megjelenés: 2021. április 9.

Ajándék Bagolára a könyvtárból kicsiknek és nagyoknak
Talán a mostani időszak kedvet csinál szűkebb környezetünk történetének tanulmányozásához. A kanizsai Halis könyvtár interneten hozzáférhetővé tett tartalmai és könyvei segítségével Bagola lakóit ilyen olvasnivalóval lepjük most meg. Olvassa örömmel, mi kedvességnek szántuk!

Fejezetek Bagola történetéből
2. rész (Bagola a történelmi lexikonokban)
• A Réső Ensel Sándor által 1861-ben szerkesztett A helynevek magyarázója következő történettel magyarázza Bagola nevét: „Egykori telepesek jónak vélték olyan helyre vonulni, ahol bagoly is szeret tanyázni, sokáig kerestek, míg végre egyike a keresőknek e helyen egy bagolyra akadt, s azt társainak örömittasan e szavakkal mutatta be „Bagoly la!” Ugy is mondják, hogy itt vén czigány sátorozott, s az erre jároktól bagót (pipamocsok) kéregetett. Bagola szó legtermészetesebben megfelel a „baglya” szónak.” (Érdekes, leleményes történet az már biztos!)
• Az 1866-ban megjelent Egyetemes Magyar Encylopediaban a Bagola szócikk alatt a következőket olvashatjuk: „Bagola vagy Bagolya, magyar falu Somogy vármegye marczali járásában, 250 kath. (katolikus) és 70 evang. (evangélikus) lakos Katholikus fiókegyházzal. Jeles fehér bor.”
• 1879-ben a Magyar lexikon hasábjain a következő leírás található a faluról: „Bagola Somogymegyének csurgói járásában, 583 magyarajku lakossal, kik kitűnő fehér bort termelnek.”
• Csánki Dezső Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában a következőképpen ír Bagoláról: „ Bagolya ma Bagola (Bagolasáncz) néven Somogymegyében, a zalamegyei határszélen, Nagy-kanizsától dk. találjuk. Az 1513. évi adólajstrom Szent-Györggyel fogja össze, s a két faluban együtt 8 és fél portáját említi Bot(h) Ferencznek. Ugyanitt egy Nagy János egy-telkes nemes is lakott ekkor. 1294-ben Sz.-Kozma és Demjén tiszt. szentelt kőtemplomát említik. (folytatás következik)

Ha többet szeretne megtudni Bagola történetéről, akkor Nagykanizsa Városi Monográfiájának 1-3. kötetét érdemes elolvasnia, ami könyvtárunkban és honlapunkon is hozzáférhető: www.nagykar.hu / Nagykanizsa története 3 kötetben.
Tarnóczky Attila által szerkesztett honlapunkat, a
www.holmi.nagykar.hu oldalt is érdemes felkeresni, ahol a Bagoly
utca alatt érdekes dolgokat tudhatunk meg Bagoláról.
Keressen bennünket!
Az Ön könyvtárosának telefonszáma:+36 20 929 4240

Insert failed. Could not insert session data.